Konsten att trycka konst

6 mars, 2023

Hur mycket vet du om konsttryck?

Ett konsttryck, eller Fine Art Print, är en högkvalitativ reproduktion av ett grafiskt verk eller fotografi. För detta behövs ett syrafritt papper av bomull och/eller a-cellulosa. Till trycket används pigmentfärger med väldigt lång hållbarhet. Istället för fyra CMYK-färger som används vid traditionellt digital- och offsettryck består ett konsttryck av 8-12 färger, vilket gör att trycket når ett helt annat djup. Eftersom färgomfånget är större än traditionellt tryck ska bilden till ett konsttryck aldrig omvandlas till CMYK.

Senaste tekniken för Fine Art Print

Vi trycker ditt foto eller konstverk med tolv färger i vår nya Epson SC-P9500 där vi använder pigmentbläcket Epson Ultrachrome® Pro12. Den här allra senaste tekniken ger ett sådant fantastisk färgomfång, färgstabilitet och arkivbeständighet att den överträffar alla tidigare framställningsmetoder. Våra färgexperter har skapat högkvalitativa färgprofiler för varje papperssort som vi trycker på. På så vis blir alla färgnyanser i dina bilder rätt även i tryck.

Termen Giclée som ofta används inom konstvärlden är i praktiken detsamma som Fine Art Print.

Taberg Media Group – Konsttryck, notis. Joanna, fire.
Taberg Media Group – Konsttryck, notis. Ueno.
Taberg Media Group – Konsttryck, notis. Blommor och smink.
Taberg Media Group – Konsttryck, notis. Joanna, wishes.
Taberg Media Group – Konsttryck, notis. Maxine.

Noggrann tryckarkonst

Den här tekniken är en dröm för alla konstnärer, illustratörer och fotografer som vill reproducera sina verk. Maskinen är också en fröjd för oss tryckare som älskar vårt hantverk. Vi har också valt ut ett riktigt fint huspapper för våra konsttryck. Det heter Ilford Fine Art Smooth Pearl, har en ytvikt på 270 gram. Ett neutralvitt papper med finstrukturerad yta tillverkat av a-cellulosa.

Ofta begränsad upplaga som signeras

Till skillnad från ett postertryck produceras Fine Art Print oftast i en begränsad upplaga som bestäms innan tryckningen. Det är vanligt att konstnären signerar och numrerar varje ark, alternativt skickar med ett äkthetsbevis.

Så här kan du digitalisera ett konstverk

Det finns olika sätt att omvandla originalkonstverk till en tryckbar fil. Ett sätt är att låta en professionell fotograf ta en bild av det. Därefter behöver färgerna ofta retuscheras för att säkerställa att de överensstämmer med originalet.

Ja, tack! Jag vill veta mer om TMG Fine Art Print.