Hönan eller ägget. Vad kom först?
Detta är en fråga som har gäckat mänskligheten i tusentals år. Sett ur vetenskapligt perspektiv lades det första ägget långt innan den första hönan började kackla. Insisterar på att ägget ska vara ett hönsägg står vi inför ett huvudbry som plågar både biologer, paleontologer och genetiker. Svårigheten är att definiera vad som är ett hönsägg och en höna.
Är det bestämt att ett hönsägg är ett ägg som en höna har värpt, då är det första hönsägget det ägg som den funna hönan kommer att värpa. Alltså kom hönan före ägget.
Är det däremot så att ett hönsägg är ett ägg som en höna kläcks ur, då är det naturligtvis så att ägget kom före hönan. Då är hönan i fråga den första som lever upp till kriterierna att vara höna.
Varför äter vi ägg till påsk?
Det är inte bara i Sverige som vi äter ägg till påsk. Det är en kär tradition även i de allra flesta västländer. Inom kristendomen är ägget en symbol för pånyttfödelse som markerar påskens budskap om Jesu uppståndelse. Att påsken blivit en stor äggfrossarhelg beror dels på att den fyrtio dagar långa fastan fram till påsk äntligen är över. Dels på att dagarna blivit ljusare och hönsen satt fart på sitt värpande efter vintern och det finns gott om ägg som behöver ätas.
Varför målar vi äggen till påsk?
Under medeltiden bar folk korgar med dekorerade ägg till kyrkan vid påsk för att låta prästen välsigna dem. Dekorationerna var ett sätt att markera äggens stora betydelse för livet. Man målade också ägg till nära, kära och andra betydelsefulla personer som gåva. Senare i historien utvecklades gåvorna till konstfärdigt smyckade ägg av bland annat glas och porslin. Idag består påskgåvan oftast av ett pappersägg fyllt med godis. Men traditionen att smycka kokta ägg genom att måla dem lever kvar som ett pyssel för både stora och små.
Påskhare eller påsktupp?
Harens (kaninens) fantastiska fortplantningsförmåga har gjort den till symbol för överflöd och fruktsamhet. Detta har gjort att haren ofta förknippas med påsken då man firar livets återkomst efter vintern. Påskharen kom till Sverige i slutet av 1800-talet från Tyskland, där de vuxna sedan 1600-talet skämtade med barnen om att påskharen gömde ägg som den värpt. I många familjer anordnas fortfarande lekar där barnen får leta upp påskägg, exempelvis i trädgården, i tron att påskharen varit där.
Påskharen har dock aldrig fått samma genomslag hos oss som i andra länder. I USA är däremot deras Easter bunny ett välkänt inslag. Sverige har istället hållit fast i påsktuppen. Tuppen kommer från den kristna påsken – Jesus förutspår att Judas ska förråda honom ”Förrän hanen gal…”. Detta ledde till att påsktuppen i början av 1900-talet började stoltsera med sina hönor och kycklingar på såväl påskägg som påskkort.
Hur blev påsken gul?
Tror du att det är äggulan, som symbol för uppståndelse och nytt liv, som gett påsken sin fina gula färg? Eller att det har med vårens påskliljor och kycklingar att göra? Kanske inte. De allra flesta tror att påskens gula färg föddes i folktron. Förr i tiden hävdade många att solen dansade av glädje när den gick upp på påskdagens morgon. Sedan dess har gul som solen alltid förknippats med påsken.
Den gula färgen kommer alltså inte från kyrkan. Hade kristendomen fått bestämma färg på påsken hade det varit troligare att den klätts i de liturgiska färgerna svart och vit.
Varför är vissa ägg svårare att skala?
Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från det bäst-före-datum, som står angivet på förpackning. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen. Skalningen kan också underlättas om äggen förvaras i rumstemperatur några dagar före kokning. En enkel tumregel är att en dag på köksbänken motsvarar fyra dagar i kylkåpet.
När har ägget blivit för gammalt?
Prova genom att lägga det råa ägget i en behållare med vatten. Ett färskt ägg lägger sig på sidan nere på botten. Allt eftersom ägget blir äldre växer luftblåsan inuti ägget och får det att resa sig för att till slut flyta. Använd inte ett ägg som flyter. Tror du mig inte? Knäck ägget så känner du på doften om det är färskt. Ett skämt ägg luktar illa.
Källor: Wikipedia, Illustrerad vetenskap, Nordiska Museet, Köket.