Recept 1. Småländsk Lingonsill
Ingredienser:
420 gram inläggningssill
2 st silverlök
2 st äpplen (syrliga)
2 msk pepparrot (nyriven)
Lingon till garnering
Lag:
3 dl vatten
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
2 dl lingon (osockrade)
Gör så här:
1. Koka upp lageringredienserna
2. Skär sillfiléerna i cm-tjocka bitar. Skala och skiva lök tunt. Skala, kärna ur och skiva äpple.
3. Riv pepparrot.
4. Varva sill, lök, äpple och pepparrot i en fin glasburk. Häll över kall lingonlag. Fyll på med lagen så att det täcker sillen. Garnera med färska eller frysta lingon.
5. Låt stå i kylskåp i två dygn innan du äter den.
Ät och njut!
Recept 2. Halländsk Kräftsill
Ingredienser:
840 gram inläggningssill (5-minuterssill)
170 gram kräftstjärtar
3 dl crème fraiche
1 rödlök, finhackad
0,5 dl finhackad dill
0,5 burk röd rom
0,5 liten citron (finrivet skal och 1 msk saft)
1. Skär sillen i 1 cm stora bitar.
2. Låt kräftstjärtarna rinna av.
3. Rör ihop crème fraichen med lök, dill, rom och citron.
4. Vänd ner sill och kräftstjärtar i såsen.
Ät och njut!
Recept 3. Skånsk Brantevikssill
Ingredienser:
600-700 gram inläggningssill
Lag 1:
1,25 dl ättika 12%
7 dl vatten
0,75 dl vanligt salt
Lag 2:
5 dl socker
2 rödlökar
2 gula lökar
1,5 msk hel vitpeppar
1,5 msk hel kryddpeppar
1 msk citronpeppar
2 lagerblad
2 dl hackad dill
1 tsk salt
1 dl ättiksprit 12%
Garnering:
1/2 dl hackad rödlök,
1/2 dl hackad dill och purjolök
Gör så här:
1. Skölj filéerna väl och dra av skinnet.
2. Lägg dem i ett durkslag och låt rinna av.
3. Blanda samman lag 1 i en skål (helst keramik, plast eller glas).
4. Lägg i lag 1 samt vänd runt i filéerna. Se till att filéerna ligger under lagen. Lägg ev. i en lite tallrik och ställ något tyngre på så att fisken ligger i lätt press.
5. Ställ i kylen över natten eller minst 12 timmar.
6. Skala och finhacka röd och gul lök. Lägg på en tallrik.
7. Krossa pepparkornen grovt. Smula lagerblad grovt. Skölj och hacka dillen. Häll av sillfiléerna i ett durkslag. (Klassiskt är att behålla sillfiléerna hela men om de är stora och du vill underlätta vid servering – på ex. sillbord med flera sorters sill – så kan du klippa eller skära dem i ca 2-3 cm bitar.)
8. Varva sillen med lök, peppar, lagerblad, dill, salt samt skeda över ättika i några lager i en glasburk eller täck över med plast i en skål (helst keramik, plast eller glas). OBS det ska ej vara någon vätska vid inläggningen.
9. Ställ Brantevikssillen i kylen i minst två dygn innan servering.
Du kan servera sillen direkt från den burk du la in sillen i. Eller ta upp och lägga på fat eller djup tallrik samt garnera med hackad dill och finhackad eller strimlad rödlök.
Recept 4. Stockholmsk Skärgårdssill
Ingredienser:
420 gram inläggningssill (2 burkar)
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
1 krm nymalen svartpeppar
30 gram löjrom
0,5 dl dill och gräslök, hackad
Lag:
3 dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
Garnering:
Finstrimlad salladslök
Dill
1. Koka upp ättika, socker och vatten så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
2. Lägg sillen i lagen och låt stå i kylen ca 24 timmar.
3. Blanda majonnäs, gräddfil, örter och löjrom. Krydda med peppar.
4. Låt sillen rinna av och vänd ner den i såsen. Låt dra i kylen ca 24 timmar.
5. Garnera sillen med salladslök och dill vid servering.