Pappersskola del 1
Olika papperskvaliteter

Att välja papper till en trycksak kan vara svårt. Det finns stor variation av kvaliteter att välja mellan och många ser nästan identiska ut.

Det finns fyra huvudgrupper att förhålla sig till:

  • Bestruket
  • Obestruket
  • Kartong
  • Designpapper
Pappersskola Olika papperskvaliteter – Taberg Media Group
Pappersskola Olika papperskvaliteter – Taberg Media Group
Pappersskola Olika papperskvaliteter – Taberg Media Group

Bestruket papper

Detta papper har ett eller flera bestrykningsskikt som läggs ovanpå baspapperet vid tillverkning. Skiktet ökar papperets tryckegenskaper, slitstyrka och hållbarhet. De olika kvaliteter som görs är matt, silk (halvmatt) och gloss (blank). Bestruket papper fungerar bra för efterbehandling både med bokbinderi och exempelvis om man vill förhöja med effekter som lackering/laminering.

Obestruket papper

Detta papper har inget bestrykningsskikt på baspapperet. Det som kännetecknar obestruket papper är oftast känslan över att det känns tjockare (bulk). Obestruket papper kan skilja i vithet emellan olika kvaliteter beroende på pappersleverantör. Obestruket kan fås i 3 olika nyanser; vit/naturvit/gultonat. När man trycker så sväller också punkten mer än vid tryck på bestruket som gör att man får en punktförstoring. Därför är det noga med att använda sig av en tryckpartner som har stor kunskap i repron för att bilder inte ska bli för mörka och dystra. Hos TMG har vi utvecklat tekniken med Wide Gamut Print som gör att man får 40% bättre tryckresultat på obestruket papper.

Kartong

När man tillverkar kartong så sätter man samman flera olika ytskikt av papper. De limmas helt enkelt ihop. Man blandar det som kallas mekanisk och kemisk fiber. Det är de mekaniska fibrerna som gör att kartongen blir styv och har hög bulk då det egentligen innehåller mer luft när det tillverkas. Och det är den kemiska fibern som gör kartongen stark. Kartong är mycket starkare än papper och den kan fås både som liksidig (bestruket på båda sidor) eller oliksidig (bestruket på ena sidan och obestruket på andra sidan) precis så som traditionella vykort ser ut. När man exempelvis ska trycka mappar så måste man också biga ryggen så att det inte spricker när mappen viks.

Designpapper

Designpapper finns i en uppsjö av olika varianter. Produktgruppen kallas också ofta för effektpapper. Exempelvis har denna typ av papper fått en annan färg eller strukturbehandling. Det kan kännas plåtigt, plastigt, metalliskt och ibland har det också en tydlig struktur som exempelvis med kvistar. Det passar till exklusiva diplom, inbjudningar, omslag och andas ofta exklusivitet. Det ger en härlig känsla till på trycksaken och man sticker ut från mängden.

Eftersom man med papperet kan tillföra en känsla till det tryckta budskapet så kan det vara värt att tänka igenom valet noga. Ett obestruket papper har en ruffare yta som kan ge en naturlig känsla och används ofta till trycksaker för exempelvis heminredning och möbler i trä. Säljer man däremot bilar och produkter som kakel och klinker så kanske de produkterna kommer mer till sin rätta på ett bestruket glosspapper där glansen i bilderna kommer fram på ett annat sätt. Designpapper används ofta till inbjudningskort och liknande medan mappar, vykort osv ofta trycks på kartongpapper.

Det är egentligen enbart fantasin som sätter gränserna vad gäller val av papper, inget är rätt eller fel.

Kontakta oss om du vill veta mer om olika papperskvaliteter.